Категории
Бюлетин
Водещи продукти

Блясъкът на кристала

За разлика от стъклото, кристалът има изключително правилна структурна решетка, която се доближава много до структурата на диаманта. Благодарение на това светлината преминава свободно през решетката, а правилно изработените стени / фасети / на кристалните полилеи  разпределят и пречупват светлината в различни светлинни снопове. Майсторски шлифованите кристали могат да създават красиви водопади от светлина с отблясъците на дъгата. Тяхното въртене и проблясване привличат с безбройните си нюанси, движението на светлината и изяществото на формите на кристалните полилеи. 
Ето и точните факти за това, какво е това кристал и как се получава той:
Кристалите са твърди тела, при които съставящите ги атоми, молекули или йони са подредени в правилна, повтаряща се структура в трите пространствени измерения.
 
Обикновено кристалите се образуват при процеса на втвърдяване - преминаване от течно в твърдо агрегатно състояние. В идеални условия резултатът може да бъде единичен кристал или монокристал, в който всички атоми в твърдото тяло са разположени в една кристална решетка или кристална структура.  В каква кристална структура ще се втвърди една течност зависи от химията на течността, условията, в които се осъществява втвърдяването, и налягането. Процесът на образуване на кристалната структура се нарича кристализация. Тя се влияе от добавянето на различни вещества, които определят кристализацията в изходните суровини.
За разлика от кристала, стъклото е аморфен материал, който има подобни, но не толкова специфични параметри:
Стъклото, в чистата си форма, е прозрачен, относително здрав, твърд, по същество инертен и биологически неактивен материал, който може да бъде оформен в много гладка непропусклива повърхност. Стъклата са хомогенни аморфни материали, произвеждани обикновено при бързо охлаждане на подходящ разтопен вискозен материал, при което не се оставя време за образуването на подредена кристална решетка. Стъклата могат да бъдат направени от много материали, въпреки че обикновено се използват само няколко вида.
Може да се каже, че кристалът е благородно стъкло, което е толкова красиво, че ако сте влюбени в стъклото, много е вероятно просто да обожавате кристала. 
 

WebShop System